Tyynynhankintaopas – näin valitset itsellesi sopivan tyynyn

Hyvä nukkumaergonomia on tärkeää unen laadun kannalta. Aamulla pitäisi herätä virkeänä ja rentoutuneena ilman kipuja. Jokin on selkeästi pielessä, jos selkää tai niskaa särkee herättäessä. Hyvään uneen vaikuttavat tyynyn lisäksi patja ja peitto, sekä makuuhuoneen sisustus, valo ja lämpötila. Tärkeintä on, että sängyssä on mukava ja rentoutunut tunnelma. Tyynyä valittaessa kannattaakin ottaa seuraavat asiat huomioon:


1. Patja

Patjan tehtävänä on tukea selkärankaa, jotta se pysyy yön aikana luonnollisessa asennossa. Pään asento korjaantuu automaattisesti, lantion ollessa oikeassa asennossa. Olemme kaikki yksilöitä ja jollain on luonnostaan suorempi ranka, kun taas toisella selkäranka on kaarevampi. Esimerkiksi kylkinukkuja tarvitsee todennäköisesti rangan tueksi kovemman vyöhykejousitetun patjan, joka joustaa painon ja muotojen mukaan. Jotta niska ja yläselkä pysyisivät rentoina, on tärkeää, että hartiat laskeutuvat alas.


2. Oma paino

Kevyempi keho saa paremmin tukea pehmeästä patjasta ja mitä syvemmälle painuu patjaan, sitä matalampi tyyny. Kovempi patja sen sijaan vaatii korkeamman tyynyn, jotta niskan alla on tarpeeksi tukea. Paino saattaa vaihdella vuosien aikana ja silloin on hyvä muistaa säätää tyynyä – patjanvaihtokin voi tulla ajankohtaiseksi.


3. Sairaudet

Nivel– ja hermosairauspotilaiden nukkumaergonomia on erityisen tärkeä kipujen hillitsemiseksi. Terveystyyny syntyi fysiatri Erkki Valtosen tarpeesta nukkua paremmin ja auttaa niskavaivoista kärsiviä potilaitaan. Valtonen suunnittelikin Terveystyynyn yhdessä potilaidensa kanssa. Tyyny tai patja ei kuitenkaan korvaa fysioterapeutin tai muun ammattilaisen tekemää hoitoa.


4. Tunnelma ja aistit

Kokemuksemme mukavasta vuoteesta on hyvin yksilöllinen. Jollekin tärkeintä on keveys ja esimerkiksi höyhenen keveät tyynyt ja peitot, kun taas toiselle turvallisuuden tunne syntyy tukevasta tyynystä ja painopeitosta. Niskan kannalta tärkeä nyrkkisääntö on kuitenkin, ettei se kaikkein pehmein tyyny välttämättä tarjoa tarpeeksi tukea, vaikka se onkin miellyttävän tuntuinen ihoa vasten. Tärkeintä on herätä virkeänä ja rentoutuneena ilman lihaskireyttä. Tämän toteutuessa olet löytänyt itsellesi sopivan tyynyn!

Suosittelemme nukkumaan Duqem-terveystyynyllä pari viikkoa, jotta totut siihen. Sopiva tyynyn korkeus ja kovuus selviää vain kokeilemalla, joten lisää tai vähennä täytettä oman tuntemuksesi mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0