Näin nukut riittävästi

riittävästi unta
  1. Ajoissa sänkyyn

Usein kuvittelemme saavamme tarpeeksi unta, mutta todellisuudessa yöt saattavat olla lyhyempiä. Emme ehkä laske mukaan nukahtamiseen käytettyä aikaa tai sitä ylimääräistä jaksoa suosikkisarjastamme, jota päätämme katsoa ja uni venyy yön pikkutunneille.

Helposti se menee niin, että ajattelemme nukkuvamme kahdeksan tuntia, mutta että saldo on lopulta vain 7 tuntia.  Kannattaa siis kömpiä peiton alle ajoissa, jos haluaa varmistaa riittävän unen. Eli jos suunnittelee nukkuvansa klo 23.00.-7.00, olisi hyvä rauhoittua jo kymmenen maissa ja mennä sänkyyn viimeistään klo 22.30.

  1. Ei liikaa paineita nukkumisesta

Elämässä tulee vaiheita, jolloin nukumme huonommin, joten väliaikaisista univaikeuksista ei kannata stressata, sillä paineet voi laukaista kroonisen unettomuuden tai nukahtamisvaikeudet. Jokaisen kannattaa rauhoittua parhaansa mukaan, mutta jos se on haastavaa tai jos herää paljon yön aikana, kannattaa ottaa aikalisä ja hyväksyä tämä vaihe. Samalla voi ajatella, että univaikeudet väistyvät ja nukkuminen palaa vielä ennalleen.

  1. Pimennä ajoissa

Sinisen valon tutkimukset osoittavat, että meidän kannattaisi välttää päätteitä ja päivänvaloa 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rauhoittuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä, joten jollekin se saattaa tarkoittaa puutarhapuuhastelua myöhään valoisaan kesäyöhön tai suosikkisarjaan tai kirjaan uppoutumista. Jos sarjojen ja elokuvien katsominen ennen nukkumaanmenoa on sinun juttusi, muista säätää päätteen valoa keltaiseksi. Jos sinulla on tapana lukea kirjaa voit kokeilla esimerkiksi keltaisen sänkyvalon vaihtamista punaiseen.

  1. Mittaa unesi

Uni on helposti mitattavissa erilaisten älylaitteiden avulla, kuten kelloilla tai Oura-sormuksella. Vaihtoehtoisesti unensa voi mitata parin viikon ajan ja tarkistaa mitä voisi parantaa. Silloin ehkä huomaa, että tarvitsee syvempää tai pidempää unta tai toisinpäin, ehkä voi todeta nukkuvansa sittenkin ihan hyvin.

  1. Tarkista sänky ja ergonomia

Kun herää rentoutuneena ilman jumeja, nukkumaergonomia on kunnossa. Jos niska on jumissa ja selkää kolottaa kannattaa päivittää patja ja tyyny. Näiden tehtävänä on tukea kehoasi siten, että lihasten hapensaanti on tehokasta myös yön aikana ja voivat palautua päivän rasitteista.

One Comment

  • Hei, olen ostanut tyynynne vuosia sitten myyjän käydessä TYKS : ssä esittelemässä tuotteita. Onko sitä hygieniatyynyä myynnissä Turussa, välttyisin postitusmaksulta?

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0